Pećina Vjetrenica na popisu svjetske baštine UNESCO-a

Da se Vjetrenica uvrsti na Popis svjetske baštine, odlučeno je na 46. zasjedanju UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu, koji se održava od 21. do 31. jula 2024. u New Delhiju u Indiji.

Ulaz u pećinu Vjetrenica

Ime je dobila po snažnom strujanju zraka na samom ulazu, a krase je sedam kilometara dugi kanali, 135 jezeraca i stalna temperatura od 11 stupnjeva kroz čitavu godinu. 

 


Zaštita pećine Vjetrenica ima dugu istoriju koja seže od 1952. godine kada je prvi put proglašena spomenikom prirode. O Vjetrenici brine Javno preduzeće Vjetrenica Ravno koje je osnovano od strane Opštine Ravno 2005. godine.

Čovječija ribica

Tura do Velikog jezera duga je 1.300 metara, što iznosi 2.600 metara u oba pravca i organizirat će se je po najavi. Maksimalan broj osoba u jednoj turi s obučenim vodičem je deset, a preko samog jezera se prelazi čamcem u turama sa po maksimalno tri osobe.

Ono što Vjetrenicu čini posebno značajnom u svijetu je podzemna bioraznolikost s više od 200 životinjskih vrsta koje su prilagođene životu u potpunoj tami. Najzanimljiviji stanovnik špilje je Proteus anguinus ili Čovječja ribica koju posjetitelji mogu vidjeti na turističkom djelu staze. To je izuzetna životinja koja može preživjeti nekoliko godina bez hrane, te može živjeti i do stotinu godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *