Pluton – priča o nestanku

Bio jednom jedan Persival Lovel .

Putopisac i biznismen iz devetnaestog vijeka – bogat, brkat. Pročitao je knjigu o Marsu i na osnovu toga odlučio da postane astronom.

Tokom narednih decenija, iznio je niz senzacionalističkih tvrdnji.

Prvo je bio uvjeren u postojanje Marsovaca i mislio je da ih je pronašao ( a nije).

Pluton

Iskoristio je bogatstvo za izgradnju čitave opservatorije, samo da bi imao bolji pogled.

Ali najviše od svega, Lovel je bio odlučan da pronađe devetu planetu u našem Sunčevom sistemu – hipotetičku „planetu Iks“, za koju se u to vreme smatralo da je odgovorna za nestašne orbite oko najudaljenijih planeta od Sunca, hladnoplavih divova Urana i Neptuna.

Iako nikada nije uspeo da ugleda ovu fantomsku neman, potraga je progutala poslednju deceniju njegovog života – i nakon nekoliko nervnih slomova, umro je u šezdeset prvoj godini.

Sunčev sistem

Bez straha od sopstvene smrti, Lovel je zavještao milion dolara u cilju pronalaska planete Iks u svom testamentu.

Tako je, posle kratkog prekida koji uključuje pravnu bitku sa njegovom udovicom, Konstancom Lovel, njegova opservatorija nastavila da istražuje.

Samo četrnaest godina kasnije, dana 18. februara 1930. godine, mladi astronom je gledao dvije fotografije zvjezdanog neba, kada je primijetio trag među njima.

Pronašao je Pluton – neko vrijeme smatran za neuhvatljivu planetu Iks.


Pluton je bio samo slučajni uljez, koji se zadesio u tom području.

Ubrzo su naučnici shvatili da Pluton verovatno nije jedini veliki objekat u spoljnim krajevima Sunčevog sistema – i počeli su da se pitaju da li je to zapravo planeta.

Zatim su pronašli „Sednu“ (oko četrdeset odsto veličine Plutona), „Kvaoar“ (oko polovine veličine Plutona) i „Eris“ (gotovo iste veličine kao Pluton).

Postalo je jasno da je astronomima potrebna nova definicija.

Međunarodna astronomska unija je 2006. godine glasala za degradiranje statusa Plutona u „patuljastu planetu“, zajedno sa pridošlicama.


Majk Braun, profesor planetarne astronomije na Kalifornijskom institutu za tehnologiju „Kaltek“, koji je vodio tim koji je identifikovao Eris, do danas je nazvan „čovekom koji je ubio Pluton“.

bbcnasrpskom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *